Måltidsnyckeln

I Västerhaninge Norra förskolor arbetar vi med måltidsnyckeln - nyckeln till framgång inom måltid. Maten ska vara god, näringsrik och lagad från grunden. Vårt mål och syfte är en hållbar utvekling samt att maten hamnar i barnens mage.

För en hållbar utveckling har vi valt att arbeta med några punkter kring måltiden.

• Matens klimatpåverkan
  • Val av livsmedel
  • Minska matavfall
  • Två vegetariska rätter per vecka

Att mat hamnar i magen

Vid våra måltider är vårt mål att maten hamnar i barnens magar. Vi pratar därför om maten, provar, har "titt-tallrik" där maten inte ligger på barnets egna tallrik men ändå finns tillgänlig för att smakas på, luktas på eller kännas på. Vi lyssnar på hur maten låter i munnen, samtalar om hur maten känns i munnen, hur maten ser ut och hur den doftar.

Hårig macka

I Västerhaninge Norra förskolor arbetar pedagogerna tillsammans med barnen med något vi kallar för hårig macka. Barnen erbjuds en smörgås samt olika sorters grönsaker för att med dessa skapa olika ansikten/figurer. Syftet är att få barnen intresserade av grönsakerna och att våga smaka.

Senast uppdaterad: 20 augusti 2018